måndag 29 april 2013

Tove Alsterdal

Norrbotten läser har presenterat sin aktuella boktitel och det blev Tove Alsterdals I tystnaden begravd. En fantastisk bok och ett bra val för att samla norrbottningarna i läsandet.

I skrivande stund har jag precis sett Så olika, en film av Helena Bergström. När eftertexterna börjar rulla ser jag att manus är skrivet av Helena Bergström och... ja, Tove Alsterdal. Roligt, tycker jag och dessutom en skön svensk film med otroliga skådespelare.

Heja Tove, på många sätt!

lördag 20 april 2013

Fallet, förvillande lik andra böcker, men förvånande bra.

Jag tvekade på bibblan. Fallet. Den har jag läst, va? Eller? Baksidestexten lät bekant. Jag kanske har läst den på engelska? Men nej, den kom ju ut nu, nyss...

Den som inte har läst den här boken och som har tänkt göra det kan sluta läsa här, för det kan hända att jag avslöjar någonting som du inte vill veta om du ska läsa boken. Om du däremot har läst boken så bryr du dig inte om det och om du inte tänker läsa boken alls så är det direkt meningslöst att fortsätta läsa det här inlägget.

Michael Connelly är en av få kriminalförfattare som fortsätter att fängsla mig. Jag har sagt det förr och skriver det igen: han har hög lägstanivå. Harry B är tillbaka, nu med femtonårig dotter som sms:ar och himlar med ögonen åt sin hängivne snut till pappa. Det funkar. Harry B är lite ensam men träffar en kvinna som ändå försöker rädda den del av världen hon själv lever i. Han har en attrationskraft, det måste erkännas. Det funkar. Harry B har gamla fiender och det är inte skurkarna bakom galler, utan skurkarna i kommunfullmäktige. De drabbar samman igen och det funkar.

Jag ser en öppning här. Harry Bosch är lite grann inne på det där klassiska tänker "I'm too old for this shit" och hinner med en del självtvivel innan han kommer på att han faktiskt vill fortsätta med de här kalla fallen, "cold cases", som han utreder tillsammans med sin kollega. Han har fem år på sig om inte hans gamla nemesis kommer att sätta käppar i hjulet för honom. Om det då skulle vara så att det faktiskt finns en utmätt tid för Harry B så verkar det introduceras en avkomma som redan visar fallenhet för faderns yrke. Intressant.

Omslaget ser ut som minst sju av hans andra böcker. Innehållet skulle kunna vara minst tre andra böcker, men ändå finns det framåtrörelse och nya intressanta vinklingar. Jag gillar Harry och vill gärna följa honom några bladvändare till.

fredag 19 april 2013

Hinner jag gå på toa innan vi börjar?

En elev kom in i klassrummet i dag och såg lite stressad ut.
- Hinner jag gå på toa innan vi börjar? frågade hon.
- Det kan jag inte avgöra, utan du måste känna efter själv, svarade jag.
Det var jättesvårt att fortsätta lektionen med att förklara lidandets filosofi i buddhismen efter det.


onsdag 17 april 2013

Svårt, inte bara för en svensklärare

Förslag på ny skolstruktur i vår stad. Jag har varit på ett möte i dag som har handlat om hur mitt närområde kommer att påverkas om förslaget drivs igenom. Jag orkar inte dra den här litanian ett varv till, men mötet var intressant ur flera synvinklar.

Vår kommun har bl.a. haft som slagord att man vill verka för en levande landsbygd, men efter det här verkar det som om man mer står beredd att slå spikar i landsbygdskistan. Lokalpolitikern med tufärgat hår har inte säkrat min röst inför nästa val. Skolchefen verkar trött. Skolledarna verkar vakta sina ord.

När det läggs fram ett förslag är formuleringarna viktiga. Jag tycker nästan synd om personen som står som ansvarig för den här texten. Första stycket inleds med ett syftningsfel som faktiskt gör att innehållet blir en typ av tvärtomspråk, alltså att man menar det motsatta. Väderstreck är felstavat och  många meningar är inte fullständiga. Det är svårt att ta ett sådant underlag på allvar, inte bara för en svensklärare.


fredag 12 april 2013

Discobowling och legless legolas


Exempel på minnesteknik när man ska försöka komma ihåg vad Rysslands president heter: Medvedev = med ved eventuellt. Är man sedan gift med en man som den jag är gift med tar ordvitsarna aldrig slut efter det.

En mycket roligare namnlek är den som har snurrat runt på Facebook om Legolas.

Sedan har vi avslutat kvällen på annat roligt sätt också, nämligen discobowling. Jag, maken och femåringen spelade på en bana och åttaåringen och hans jämnåriga kompis bowlade på en annan. Vi kommer att vara trötta och ledbrutna i ena armen i morgon, men det kommer det att vara värt.


lördag 6 april 2013

Generationsklyfta 1.0

Exempel på generationsklyfta: jag tror att barnen leker earth hour men de leker Harry potter och är försedda med Dumbledores ljussläckare.

fredag 5 april 2013

När maken doppar maggot i fjällsjöar gör resten av familjen det svårt för lokala pizzabagaren att förstå vad vi vill äta...

Maken har åkt upp till fjälls för att äta stekt mat och doppa maggot i fjällsjöar. Under tiden gör jag och grabbarna det så svårt som möjligt för den lokala pizzerian att förstå vad vi vill ha att äta. Äkta service är det när pizzabagaren ringer upp tre minuter senare och frågar om han hade förstått oss rätt. Jag lämnade 30 kr i dricks.

torsdag 4 april 2013

Moahahaha! (Ondskefullt hånskratt)

Min före detta mentor, vi kan kalla henne Doris, undrar om hon har närt en orm vid sin barm när jag gjorde min praktik hos henne. Vi kan bara konstatera att ja, det gjorde hon. Jag sitter här och gottar mig åt att jag har rättat klart emedan hon har allt sitt roliga kvar. Moahahahaha.

onsdag 3 april 2013

Förhandlingen, Förvillningen och Fördämningen

Om Kafka skulle skriva en roman i dag skulle den kunna heta förhandlingen. Den skulle, på ett för sin tid träffande sätt, sätta fingret på det flyktigt svåra för en mor och en femårig son att träffa en överenskommelse. Det kan handla om att duscha. Sedan kan det handla om att sluta duscha. Sedan kan det handla om att byta kalsonger innan det börjar handla om att klippa naglar.

Uppföljaren till Förhandlingen kan heta Förvillningen. Den kan handla om sonen, nu åtta år, som har gått med på reglerna i Förhandlingen, men som försöker komma undan genom att bara gå och blöta håret för att sedan lura modern att han har duschat. Han har till och med bytt t-shirt och byxor så att modern ska tro att han faktiskt har duschat.

Sedan kommer sista delen i trilogin: Fördämningen, delen när allt brister. Handlingen är inte helt klar ännu, men jag har mina förväntningar klara. Snart i en bokhandel nära dig...