torsdag 30 april 2009

Down under...

...är dagens reflektionstema.

Down under utspelade sig filmen Australia som jag försökte se härom dagen. Jag såg en stund och stängde av. Såg lite till och stängde av. Sedan har jag inte sett mer. Hugh är väl värd att vila ögonen på, men Nicole Kidman ser bara märklig ut. Hennes nya läppar hör till det näpna ansiktet ungefär lika mycket som en balettdansös skulle passa in i en vikingaby. Jag finner efter en stunds tittande att jag bara koncentrerar mig på hennes mun och således inte har den blekaste vad själva intrigen går ut på.

Down under är också var alla skämt hamnade när jag och kollegiet reste till residensstaden (är Luleå det förresten?) för middag och Big Comedy Show. "Under bältet" är en eufemism som inte ens kommer i närheten av att sammanfatta kvällens innehåll. Om jag gapskrattade? Oh ja, men då var det igenkänningskomik på hög nivå när den ene efter den andre greppade micken för att berätta några sanningar om en småbarnsförälders vardag.

Trevlig valborgsmäss hos vänner med högljudda barn på sockerrus. Allt är som det ska vara med andra ord.

tisdag 28 april 2009

Gråt och stilla pianoklink

I barnens Skattkammarbok finns Astrid Lindgrens underbara text om den fattige bonddrängen tonsatt av George Riedel. Denna framfördes stilla medan ettåringen lekte på golvet och fyraåringen framförde sina leksaksfordon. Efter två verser fann jag att jag hade publik - en storögd och andäktig storebror som lyssnade till texten. I vers fyra, som på beställning: döden-döden i sann lindgrenanda.

- Alltså, mamma. Ska han dö? frågade E.
- Ja, han är ju väldigt gammal, svarade jag försiktigt och sjöng låten till sista strof.
- Sjung den igen, bad han, så det jag gjorde.

Sedan sitter han där, med tårar i ögonen och med darrande haka och lyssnar till Fattig bonddräng igen. När jag sjungit klart för andra gången gnuggar han sig i ögonen och säger med bruten stämma:
- Oj så trött jag blev. Jag är alldeles slumrig i ögonen.

Han är så fin, den store lille.

måndag 27 april 2009

Singing in the rain...

Jag älskar regn så dagen har således varit härlig. Snön försvinner och det låter trevligt mot hustaket.

Sedan älskar jag Gene Kelly också.

lördag 25 april 2009

Bragokexinbakad falukorv med hårdbrödsfilbruta

Jag läser fina bloggen Bara för idag och roas som vanligt. Tankarna börjar snurra kring vilket realityprogram på tv jag skulle kunna tänka mig ställa upp i. Jag kommer bara på vad jag inte skulle kunna medverka i.

Du är vad du äter t.ex. Jag behöver inte Anna Skipper i mitt kök för att få veta att om jag är vad jag äter skulle jag bli en bragokexinbakad falukorv med hårdbrödsfilbruta.

Ett program jag verkligen tycker om, trots att jag och modeskapande på intet sätt är kompatibla, är Project Runway. Okända (relativt erfarna dock) designers som får uppdrag att skapa ett klädesplagg med olika inriktning och som sedan risas och rosas. Ingen förnedringstv, utan bara skicklighetsinriktning. Det är bara synd att det visas så sent på 3:an. Mot slutet sitter jag i soffan och borstar tänderna under stora gäspningar.

Ha, ha. Precis i detta ögonblick meddelar 3:an att de söker deltagare till nya program av Lyxfällan. Ytterligare ett no, no för min del = )

Mumin-Mark till lördagskaffet

Lördag.
Mumintrollen med Mark Levengood som berättarröst.
Nybryggt kaffe.
Två kvittrande glada barn. Nåja, lilleman var det för en liten stund sedan.
Helgstädat igår.

Det finns sämre starter på en helg. Fredagen var i och för sig jobbig på dagen, men artade sig mot kvällningen då vi fick trevligt besök fram till midnatt. Trevligt.

Mindre trevligt är att lilleman mornar sig kl. 04.15. Men jag hade förberett mig på militäriskt vis för att mota fienden i grind:
- vatten, uppvärmt och klart för att försöka få i honom välling, trots att han inte ätit det på flera månader.
- vällingspulver i praktisk doseringsburk. Häll-skaka-mata.
- fönstret till lillens sovrum är minutiöst förmurat så att inte en enda ljusstråle letar sig in i sovgemaket.
- ny blöja i beredskap. Det var helgrengöring för barnen igår, vilket alltid slutar med att yngsta dricker ur sitt kar. Fräscht. Mycket pi.

Det fick effekt. Han sov ända till 05.20. Oh happy day = )

fredag 24 april 2009

Retro

Inom loppet av bara en vecka har jag gjort följande iakttagelser:

~unga människor åker skateboard igen.

~dessa ovan nämnda unga människor har följeslagare på antingen en enhjulig cykel eller ett följe på en muterad skateboard med ledad midja (som i sin tur säkert har ett coolt namn jag inte har en aning om och som jag inte ens gör mig besväret att googla.)

~unga människor kickar omkring på en liten tricksboll, ni vet en sådan där liten som man hade på -90-talet när man skulle lära sig jonglera med fötterna.

~jag såg en ung tjej med gamla Dr Martens. Det gjorde mig glad.

HEAT ger mig en retrokänsla av gammal god rock som egentligen inte är så hård, men som får en att nicka lite mellanmjölksaktigt med det lilla hårsvall man har. Riktigt trevlig schlageröverraskning.

God helg!

onsdag 22 april 2009

Esteter och andra säkra vårtecken

Ett säkert vårtecken är när musikesteterna tinar fram och sträcker sig mot solen med en gitarr i handen. Då stå de där i flock och klunga som en bukett vilsna tusenskönor.

Ett annat vårtecken är när man tar sin tunna jacka och varje morgon konstaterar att det fortfarande är lite för kallt. På eftermiddagen när man ska hem från jobbet är man alldeles för varm och slår på fläkten på full fart i bilen. (Nej vi har inte AC, vi har bara KD.) Nästa morgon har man glömt hur varmt det var dagen innan och stirrar med fasa på de påskruvade fläktreglagen.

Ytterligare vårtecken är när det börjar komma upp flugor ur komposttunnan när man gläntar på locket. Så äckligt DET är. Hurv.

Ett härligt vårtecken är när man kan ta barnen i bara jacka när man ska åka en kort bit med bilen. Det är det enda jag tycker om med en lättklädd vår.

tisdag 21 april 2009

Det är lite av en kärleksaffär...

...att börja på en ny bok. Lite trevande innan man kommit på det klara med vad det är man håller på med, man inser att det här kan leda någonstans, man längtar tills man får återses. Så är det just nu mellan mig och Ängelns lek. Det är bara synd att jag har ett jobb som pockar på uppmärksamheten också.

Fyraåringen hittade en stor sten på gårdsplanen idag.
- Åh, titta! En önskesten!
- Vad kan man göra med en sådan då?
- Önska sig saker. Kanske att man kan bli ett spöke och fara genom fönstrena.
- Jaha. Varför skulle man vilja det då?
- För att slippa öppna dörrar hela tiden.
- Hur många önskningar får man då?
- Jag ska ha den här tills jag dör.

Ja, varför inte. Jag önskar mig en varm vår och en sommar som kräver mycket glass.

måndag 20 april 2009

Jag sjunger grymt bra...

...i bilen. Jag kan gå in i en annan värld, en annan existensform om ni så vill, och glömma tid och rum. Eller glömma att det är tvåfiligt på Timmerleden och således sjunga med inlevelse sida vid sida med en icke-sjungande bilgranne.

Roligast är när man för full hals sätter höjningen på en schlagerslinga, tittar åt höger och märker att bilgrannen lyssnar på samma kanal och sjunger med inlevelse hon också. För det är nästan alltid en hon. Blickar möts och det uppstår ett band, ett samband, mellan två för varandra främmande personer.

Ibland är man så synkad med en annan människa, men då med en som man känner väl, att man börjar sjunga på exakt samma sång vid exakt samma tillfälle och har man tur är det dessutom samma tonart. Det händer inte lika ofta nu för tiden. Jag saknar det, för det var ett sådant där "smurf"-tillfälle då man också kände sambandet.

Lev å må - luden tå.

söndag 19 april 2009

En fyraårings logik

Fyraåringen utbrast glatt, som vore det en självklarhet:
- Mamma! Vi ska ju äta lunch till middag idag.

För att inte släcka entusiasmen i ögonen sken jag också upp och nickade.
- Just det, det ska vi ju!

lördag 18 april 2009

[u:mäh]

Nyligen hemkomna från Umeå [u:mäh] kan vi nöjda andas ut. Dryga tjugo mil avverkade i ett nafs, barnet som varit på bortlån åter i famnen och en toa som är ens alldeles egen. Vi har haft ett supertrevligt dygn tillsammans med vänner och bekantas bekanta - mat och prat och lek och stök i en härlig röra. Den avslutande shoppingen som var menad att få hushållskassan att hålla andan resten av månaden uteblev och jag kom hem med en (!) kasse. Vad det var i den? Solskyddfaktor 30 i praktisk sprayflaska åt barnen och en skön ansiktskräm åt mig. Från apoteket. Som finns i hemstaden också.

Några tips på hur man kan underhålla en fyraåring i bilen dryga 20 mil:
- Sjung följande sång ett trettiotal gånger:
En sockerbajsare här bor i staden,
han bajsar kakor mest hela dagen,
han bajsar stora han bajsar små,
han bajsar några med socker på.

Denna varvas sedan med gamla godingar som man innan trodde att man hade glömt och som man efteråt önskar att man ska glömma. Nu blir det skönt med en söndag innan det blir en blåvecka igen.

Tjing.

torsdag 16 april 2009

Hund och gammal fylla...

...hade jag i min bil i morse. Halv tio knackade det på dörren och en tandlös, ja vi kan kalla honom socialt utmanad, person stod utanför. Han ville ha skjuts till vårdcentralen i angränsande by där han hade en tid inbokad till klockan tio. Jag hade mina aningar om att han emellanåt är nykterhetsberövad och i behov av särskilt statligt stöd ocskå. Mina aningar besannades när han sa att han även hade en kompis som behövde åka med och denna polare, vi kan kalla honom Pär, var i sin tur fysiskt utmanad och satt därför i en stol som framförs rullande. Ytterligare en resekamrat till dessa var en fyrbent varelse som vi kan kalla hund.

Jag tvekade. Är man modig eller dum som skjutsade dem? För det gjorde jag. De var båda mycket tacksamma och den ene av dem gick faktiskt in på vårdcentralen, men ändå tänker jag att jag kanske gått på ett sent aprilskämt. Fast egentligen - spelar det någon roll? Har det någon betydelse att jag kanske gick på en bluff då det känns viktigast för mig att mannen fick sina viktiga prover tagna OM det nu var så att han faktiskt skulle göra det? Eller var männen på väg in till stan för att besöka ett helt annat apotek, visserligen även det med grön botten på företagsskylten?

Samtidigt känner jag att jag blir färgad av allt man läser om och allt man är med om. Varför ska jag sätta mig i riskfyllda situationer när det kanske bara blir så att jag råkar illa ut själv? Jag vill ju inte heller att de ska komma tillbaka och räkna med att jag skjutsar dem en annan gång när busstrafiken och kassan tryter. Å andra sidan vill jag att någon ska skjutsa mig den dagen jag behöver vård och inte tar mig dit på egen hand.

What would Jesus do? Vad skulle du ha gjort?

onsdag 15 april 2009

Är på väg mot sömnens nejder...

...eftersom yngste sonen behagar vakna före skam. Jag hamnade dock framför datorn för att leta reda på en omåttligt intressant artikel på DN som jag ska fundera över.

Fyraåringen ligger på sin vanliga plats, i min säng, och det är så härligt: han ligger och skrattar i sömnen. Det värmer i hjärtat och livet kunde vara sämre.

tisdag 14 april 2009

Stickat i stäv...

Tanken att jag skulle sticka någonting går stick i stäv med mina tankar om min förmåga och självinsikt. Översättning = jag kan inte sticka. Ändå har jag gjort den här mössan som lilleman har på sig.

Som vanligt blev det gjort på impuls. Som vanligt blev materialet av sådant som redan finns hemma. Och som vanligt hade jag sjukt tur när jag skulle avsluta. Jag var tvungen att googla på hur man stickar av för att jag skulle komma på hur jag skulle bli av med maskorna.

Det hela började med att jag tittade i den stickförvaringsbox av avlång modell som jag "ärvt" efter min mormor och där fanns tjocka, smala, strump- och rundstickor, några virknålar och ett par stoppnålar. Plastförvaringsboxen luktar apa, men jag är glad att jag har den. Risken skulle annars vara att lillebror blir farlig för sig själv eller sin omgivning.
Fast han ser inte så farlig ut här.

Storebror övar och övar på att cykla utan stödhjul på sin nya cykel. Lång historia kort: tjall i källaren med avloppet, maken till Luleå på påskannandagen, maken hem med rör och cykel, äldste sonen övar. Summa sumarum: min pedagogiska skicklighet är non existent när cykellektionen ska genomföras. Hjälp!

Ps. Collageprogrammet kan laddas ner gratis här.

måndag 13 april 2009

Sanningar, sanningar

Jag låg på alla fyra idag och petade fram kylskåpsmagnetpusselbitar som försvunnit under kylskåpet i fordom. Ettåringen arg bredvid för att han inte fick ha petmanicken - alltså flugsmällan. Fram kom inte bara pusselbitar, utan även råttor av den dammiga sorten.
- Oj så mycket ludd, sa jag äcklad varpå fyraåringen rynkade på pannan.
- Alltså mamma. Det där är damm. Ludd är det man har mellan tårna.

Så sant, så sant.

Ettåringen fortsatte sin klagolåt under en timme till och tillslut suckade fyraåringen:
- Alltså, han var verkligen inte rolig idag.

Också så sant, så sant.
Några collage gjorda med Shape Collage:
Fyraåringen












Och ettåringen:

söndag 12 april 2009

Barn gör som du gör...

...inte som du säger, heter det ju. Jag skulle vilja göra en parafras på det uttrycket till "Barn gör som du gör och säger som du säger. "

Fyraåringen sov över hos morfar och mormor och den hemvändande mostern och vid läggningen hade han moster på ena sidan och morfar på den andra. Den förstnämnda kliade honom på ryggen och den senare strök honom över håret. Då log han och sa:
- Nu skulle jag lätt kunna somna.
Mall'n bårte kalln, seeg i då. Så låter hans far när han sträcker ut sig på allehanda underlag.

När dörren ner till källaren kärvade tittade fyraåringen på mig med irriterad blick och satte sedan ena handen i sidan:
- Men vad är det här för skit?

Nu är det bara bita sig i tungan. Annars får man väl bita i det sura äpplet

fredag 10 april 2009

Bollyboll och småbrorsor

Fyraåringen sover borta ikväll. Han fick förfrågan om inte lillebror också skulle få tillbringa natten hos mormor och morfar, men avböjde ödmjukt.

Min systeryster är hemma - äntligen, som fyraåringen också sa. "Nu är det ju äntligen påsk!"

Dessutom har han slagit fast att han är bra på bollyboll och indebandy.

Nu när han lärt sig säga sch-ljud blir det så genomgående och s-en har fått ge vika. Nu heter allt sch: schöpa (köpa), schänna (känna), schnabbt (snabbt) osv. En fördel är att han kan säga schit (skit). Tala om att vi är inne i kiss- och bajsåldern.
- Hej pruttmamma.
- Hej bajs.
- Hej fisis.

Roligast av allt är gris-fis. Då kan han schratta ihjäl sig.

Glad påschk.

torsdag 9 april 2009

För varenda unge...

Jag blev kontaktad av Unicef via min bloggmail och blev tillfrågad om jag ville hjälpa dem att sprida den här kampanjen.

Svaret blev: självklart!

Kampanjen startade 1 april och avslutas med Humorgalan på tv 4.

Nålen är snygg och slogan är så bra: För varenda unge! Det är som om Astrid Lindgren själv hade satt ord på insamlingen. Jag har köpt nålen på Apoteket och nu pryder den min jacka. Är du med?

onsdag 8 april 2009

Tortyrredskap till salu!













Ett år och tre månader gammalt tortyrredskap säljes till högstbjudande.

Längd: 86 cm.

Vikt: 12 kg.

Underhåll: mat var fjärde timme. Bör rengöras 1-2 ggr/dag.

Kapacitet: kan utstöta ljud i alla kända oktaver i 144 dB, är uthållig och går sällan på en avledningsmanöver.

Bra att veta: är redo att utstöta ljud från 05.00 till 19.39. Övrig tid kan tortyrredskapet användas som sömnstörare.

VARNING! Man kan bli fäst vid honom!

tisdag 7 april 2009

Tack och lov!

...att jag har ett jobb.
...att jag har tokroliga arbetskamrater som gör jobbet jag redan är tacksam över ännu mer tilltalande.
...att det gick bra för mig hos tandläkaren idag.
...att jag har världens finaste barn.
...att det finns omtänksamma människor.
...att det snart är påsklov.

Kram!

måndag 6 april 2009

Darling

Fyraåringen rynkade på pannan och tittade på mig när jag uppenbarade mig i min nya virkade mössa.
- Vad har du på huvudet?
- En ny mössa.
- Åh. Så söt du är i den.

Tack! Det... hm, värmde.

lördag 4 april 2009

Noytappesere

Noytapetren vårra oppsatt men vörre han kom del å håål väjt I et, för han djär et fastgreeLe.

När kaarn men seeg att vä behööv en noy kamera seeg I ållte att hä et behövs. "No doog hajn" seeg I, men när i sij vörre bilden vaaL börre I å ånger mä. Hä djär ju oyvattnefärgen!

Vörresomhälst så djär e då gjårt å resten å rumme djär mååle i uwitt.

Pianot stå å tigg om strojk i mitten å rumme å i veijt et vosch I sko heva ne. I vell ju håvva kwar e, men hä tag ju så möche platsn.

I läst nagerscht att dialäkten vårre håll å dåj eut, så häjn var föl nalta bårte ett tijdsdokument för ander som komma bakke.

Pråta dö bonschka å vo djär dö för att e et sko förchvinn?

fredag 3 april 2009

Utbildnings-tv

Fyraåringen berättade idag för mig att Mars är en stor, röd planet, att Saturnus har ringar och att Pluto är den minsta planeten.

Han vet också att döda människor tappar huden så att bara dödskallen syns. Och skelettet.

Han vet att snor egentligen är bakterier i näsan.

Han vet att maten blir till energi i kroppen och att det som kommer ut som bajs är det som blev över.

Mycket har han lärt sig genom att se Små Einsteins och Dora utforskaren. Resten vet jag inte vem som har upplyst honom. Jag vet ju fortfarande inte hur Alvedonen vet var i kroppen man har ont = )

torsdag 2 april 2009

En ledtråd...

Makens jeans har fått hål på knät och i hålet sträcker sig några trådar som trots allt håller ihop revans paralleller. Fyraåringen betraktade detta en stund innan han sa:
- Titta, en ledtråd.

Efter en kväll av samtal med likasinnade kan jag konstatera att förlossningsberättelser ÄR kvinnornas motsvarighet till lumparhistorier och att frysskadad radiokaka gör sig bäst i komposten.

Imorgon hämtas nya tapeterna och maken håller på med målningen av väggar as we speak. Najs.

onsdag 1 april 2009

SMS

Jag hittade en rolig grej på en bloggsida. Bloggsidan, Bara för idag, är helt fantastisk, så om du inte har varit in där ska du genast göra ett besök!

Här gäller det att svara på frågor med hjälp av meddelanden som finns i mobiltelefonen. Det går till så här: Gå till inkorgen (eller utkorgen) för dina sms. Svara på frågorna nedan genom att skriva första meningen i sms:en som svar. (Fråga 1=första raden i sms 1, Fråga 2=första raden i sms 2 osv).

1. Vad skulle du säga om din partner var otrogen?
"Vi får inte tag på Viktor."

2. Vad säger du alltid till din bästa kompis?
"Nej, jag behöver ingen."

3. Vad är det första du säger när din kompis blivit påkörd av en buss?
"Jag tror inte jag klarar resten..."

4. Vad är det värsta du skulle kunna säga till din fiende?
"Jag kommer att fara hem efter franskan."

5. Vad skulle du skrika om du vann en miljon?
"Välkommen till KappAhl!"

6. Vilka ord skulle du säga till Gud om du träffade honom?
"God morgon! Jag har ont i magen."

7. Vad vill du mest av allt höra?
"Polisen har meddelat att man gripit några."

8. Vad kommer bli dina sista ord i livet?
"Jag har tid på ungdomsmottagningen."

9. Vad säger du till en nära vän som fått en dödlig sjukdom?
"Puss och godnatt!"

Hi hi. Prova du också! Det märks att jag har en del elever, va?

O-ljud

Jag är trött på ljud. Jag blir galen av en tv som står på och som ingen tittar på. Jag är trött på ljudet av en tv som någon tittar på också. Hundar som skäller. En folkmassa som surrar. Mobiler som tjuter.

Nej, jag är inte på väg att bli utbränd. Jag vill bara ha o-ljud, som den norrbottning jag är. Icke-ljud alltså.

Nu har barnen bara o-ätit kvällis, o-borstat tänderna och o-somnat. Då börjar kvällens tid av o-ljud.